Infrastruktura za kripto imetja

Skupina predstavnikov nosilcev varnega in učinkovitega delovanja današnjih kapitalskih trgov, to je centralnih depotnih družb in drugih finančnih tržnih infrastruktur, je pod okvirom Mednarodnega združenja za vrednostne papirje (ISSA) izdelala dokument o delovanju infrastrukture za kripto imetja.

Dokument z naslovom Infrastructure for Crypto-Assets  je bil objavljen na spletni strani ISSA 15. oktobra 2018 in je na voljo na povezavi: https://issanet.org/e/pdf/2018-10_ISSA_report_Infrastructure_for_Crypto-Assets.pdf .

Predsednik uprave KDD Centralne klirinško depotne družbe d.d., Boris Tomaž Šnuderl, je ob tem povedal: “Ponosni smo, da smo člani delovne skupine ISSA za tehnologijo veriženja blokov, ki je pripravila ta dokument. KDD, kot manjša in agilna evropska centralna depotna družba, je s tem sodelovanjem dobila možnost za sooblikovanje tehnološkega razvoj v globalni finančni industriji z novimi inovativnimi rešitvami. Vpeljava tehnologij, na katerih temeljijo kripto-imetja, in priložnost podpori živahnemu trgu kripto imetij tudi s strani KDD kot uveljavljene institucije dela tržne infrastrukture, omogoča nadaljnji razvoj slovenskega finančnega trga ter zagotavlja njegovo vpetost v moderen in vedno bolj digitalen mednarodni finančni trg.”

Kripto premoženje - žetoni in kripto valute, izdane v tehnologiji veriženja blokov - s tržno kapitalizacijo 200 milijard ameriških dolarjev vedno bolj postaja nova vrsta investiranja. Začetne ponudbe kovancev (Initial Coin Offerng - ICO) postajajo resna alternativa za novoustanovljena podjetja in financiranje malih in srednje velikih podjetij.

V rastočih trgih kripto imetja vse bolj predstavljajo izzive za zagotavljanje zaščite pravic vlagateljev, varnosti in robustnosti ter splošne učinkovitosti. Za nadaljnjo rast kripto trgi potrebujejo robustno infrastrukturo finančnega trga,  in deležnike, ki bi ustvarili varno in učinkovito okolje, ki ga iščejo izdajatelji, vlagatelji in finančne institucije.

Tehnologija veriženja blokov, v katerem se tipično izdajajo kripto sredstva, lahko na drugačen in hkrati učinkovitejši način služi tudi kot infrastruktura za tradicionalne finančne instrumente. Deležniki obstoječe finančne tržne infrastrukture lahko pri prehodu na novo tehnologijo s svojimi izkušnjami glede poslovnih in tehničnih standardov bistveno pripomoremo k zagotavljanju varnosti in učinkovitosti, omogočimo interoperabilnost in preprečimo razdrobljenost trga v korist živahnega delovanja kapitalskega trga.

Vključevanje deležnikov tržne infrastrukture v različne upravljavske in operativne naloge lahko prispeva k povečanju zaupanja vlagateljev ter izboljšanju kakovosti infrastrukture ekosistema kripto sredstev in s tem pomagajo hitreje razvijati trge kripto sredstev.

Telefon

080 1252
01 307 35 00

E-naslov

info@kdd.si

Lokacija

Tivolska cesta 48, 1000 Ljubljana

Poslovni čas za stranke

Pon - pet: od 10.00 do 12.00
Sre: od 10.00 do 12.00 in od 14.00 do 15.30 ure