Kako postati sistemski član

Sistemski člani so preko infrastrukture KDD udeleženi pri poravnavi borznih ali izvenborznih poslov, in v centralnem registru nematerializiranih vrednostnih papirjev vodijo račune vrednostnih papirjev za svoje stranke in za svoj račun. 

Sistemski član lahko postane oseba iz države članice Evropske unije, ki izpolnjuje pogoje, določene v matičnih predpisih, ter pogoje, določene v Pravilih poslovanja KDD in Regulativnih tehničnih navodilih KDD. Za osebo, ki ni iz države članice Evropske unije, lahko KDD postavi dodatne pogoje in zahteve, ki izhajajo iz širšega nabora potencialnih tveganj.

Oseba, ki želi postati sistemski član, naj to sporoči na info@kdd.si

Storitve, ki jih KDD zagotavlja sistemskim članom:

  • Zagotavljanje in vodenje računov vrednostnih papirjev na ravni centralnega registra, kar med drugim vključuje vodenje računov za stranke članov (za končne in fiduciarne imetnike) in za lastni račun ter vzdrževanje stanj vrednostnih papirjev na teh računih. 
  • Vodenje sistema poravnave vrednostnih papirjev, kar med drugim vključuje poravnavo borznih in izvenborznih poslov. 
  • Zagotavljanje strokovne podpore pri izvedbi korporacijskih dejanj ter spremljanje, obveščanje in izvedbo korporacijskih dejanj. 
  • Izplačevanje upravičenj v denarju in vrednostnih papirjih.
  • Opravljanje vpisov glede vrednostnih papirjev določenih imetnikov. 
  • Vzpostavljanje in vzdrževanje povezav za prenose vrednostnih papirjev z drugimi centralnimi depotnimi družbami ter s tem povezano zagotavljanje računov in storitev poravnave. 
  • Zagotavljanje informacij in poročanje sistemskim članom in drugim upravičencem, dodeljevanje ISIN in LEI kod, funkcionalnost zagotavljanja discipline pri poravnavi, ...

Podrobnejši opisi storitev in za to potrebne infrastrukture KDD ter zahteve glede pridobitve statusa sistemskega člana KDD so na voljo TUKAJ.

Primer stroškov pridobitve in vzdrževanja statusa sistemskega člana KDD je na voljo TUKAJ.

Dodatne informacije za sistemske člane - Dovoljenja za vstop na kapitalske trge 

Potrebna dovoljenja Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP) za sistemske člane - Enotna vstopna točka za vstop na kapitalske trge

Za vsa dodatna pojasnila nam pišite na info@kdd.si

Telefon

01 307 35 00

E-naslov

info@kdd.si

Lokacija

Tivolska cesta 48, 1000 Ljubljana